Followers

EXCHANGE LINK

belajar bahasa: gampang...

Posted by mudasfreakz | Posted in , , | Posted on 9:22 PM

hampa sungguh aku malam ni, ingatkan A.T online...rupanye tak online langsung. tido la kot. tak pe, malam ni kita buat projek baru plak...malam ni kita belajar bahasa. GAMPANG...apa itu gampang? asal marah mesti keluar dari mulut perkataan ni...asal suka pun boleh gak keluar gampang ni. so, mari kita selidik sikit maksud di sebalik perkataan gampang ni...

perkataan gampang ni memang berasal dari indonesia. kalau korang tak tau...korang gampang. kalau mengikut dari kamus dewan edisi ke empat, gampang ni membawa maksud mudah, ringan, sepi dan juga anak haram. mengikut kamus inggeris-melayu dewan pulak ia membawa maksud bastard dan childs play (mudah la tu)...tapi macam biasa la, kat malaysia kebanyakkan kita memang suka untuk memaki hamun dengan menggunakan perkataan ni serta berselang seli dengan perkataan inggeris yang paling femes iaitu f**k untuk mendapat kemanisan ayat. so, no wonder lah perkataan yg berasal dari indon nih membuat kan ayat maki hamun kat malaysia menjadi sedap. kalau tak percaya...cubalah. anda buat...anda dapat...

kat bawah ni contoh2 ayat sebelum dan selepas di indonkan


contoh ayat 1:

"mudah gila buat nastran patran nih..."

di indonkan

"gampang gila buat nastran patran nih..."


contoh ayat 2:

"anak haram, pe la ko merepek kat wall fb aku nih..."

di indonkan

"gampang, pe la ko merepek kat wall fb aku nih..."

nampak tak, contoh ayat ke 2 tu? rasa sedap je kalau menyebutnye, macam ayat berlapik walaupun berbaur maki hamun...berbanding dengan contoh ayat 1, rasa macam tak kena je kan?


gampang ingat @ mudah ingat?


p/s: bukan untuk tatapan kanak2 di bawah umor...

Comments (1)

oh gampangggg

Allo, kasi klik la banyak kali.:)